Je kent het wel, die vraag op een verjaardag of een buurtfeestje: “wat doe jij nu eigenlijk?”. Nou, ik ben PMO consultant bij WIN. “PMO? Wat is PMO eigenlijk?” Daar wordt het al wat ingewikkelder, want hoe ga je dat nu in 1 of 2 zinnen uitleggen?
Eigenlijk is het PMO vak niet te vatten in 1 of 2 zinnen. Als ik kijk naar mijn eigen ervaring en de verschillende PMO collega’s die ik tijdens mijn loopbaan ben tegengekomen, is er niet persé één type PMO’er uit te halen. Juist dat maakt het een interessant vak!
Natuurlijk is er wel een bepaald kader, immers een PMO’er is meestal actief in en om projecten en programma’s binnen vaak de middelgrote tot grotere bedrijven. Ofwel binnen projecten en programma’s als spin in het web, of juist in een portfolio-office om zodoende het overzicht te houden in het hele samenspel en de effectiviteit van projecten en programma’s in een organisatie.
Constante hierin is dat het doorgaans over nieuwe ontwikkelingen gaat of veranderingen binnen deze organisaties. Tevens gaan veel werkzaamheden over het opzetten en onderhouden van (werk)processen en het optimaliseren van informatiestromen ten bate van effectieve besluitvorming.
Daarnaast is in de meeste best-practices rondom project, programma of portfolio-management wel iets beschreven over hoe een PMO in te zetten. Daarbij kennen we natuurlijk P3O en speelt IPMA met de IPMA-PMO certificering duidelijk ook in op het PMO. Binnen Management of Portfolio’s wordt het Portfolio-Office zelfs als randvoorwaarde voor succes gezien.
Zoomen we dan nog wat verder in, want bovenstaande is natuurlijk nog steeds best abstract, misschien voor de gemiddelde buurtborrelbezoeker nog steeds niet begrijpelijk, dan komen er al wat meer thema’s naar boven.
Want wat is nu precies je positie in de project- of portfolio organisatie? Dat hangt van verschillende factoren af. Zo kan een PMO’er een hele PMO afdeling aansturen, adviseren over hoe een projectorganisatie in zijn geheel te verbeteren, concreet aan de slag gaan met een ‘center of excellence’ als expertisecentrum en bewaker van de standaarden, tot het daadwerkelijk operationeel meedraaien in één of meerdere projecten en programma’s.
Positie hangt dan vaak samen met ervaring. Binnen zulke projecten of programma’s zijn er weer verschillende thema’s en processen waar een PMO’er een rol in kan spelen of zelfs een stuk verantwoordelijkheid voor neemt. Denk aan communicatie, beheer van tooling, processen rondom issue, risico en change-management.
Op portfolioniveau kun je bijvoorbeeld denken aan het ontwikkelen van standaarden, beheren van projecten- en capaciteitsoverzichten, bouwen van een Obeya als visuele management tool om de koppeling tussen strategie en uitvoering beter in beeld te brengen.
Als ik dit vertaal naar de WIN organisatie en de professionals die we binnen WIN hebben lopen, komt die diversiteit daar ook terug. We hebben talents, professionals en consultants, collega’s die zich wat meer gespecialiseerd hebben op thema’s binnen het PMO vakgebied, generalisten die het gehele proces overzien en consultants die klanten kunnen helpen te groeien en verbeteren tot de organisatie van morgen.
Daarnaast hebben we specialisten op het gebied van Agile werken, facilitering van workshops, tooling, communicatie, visueel management middels Obeya en de traditionele PMO standaarden als MoP, MSP, Prince2 en P3O. Die mix van expertises en mensen maakt dat we binnen WIN het brede vakgebied van PMO zo effectief kunnen invullen.
Ik denk dat dit ook juist het werken bij WIN zo leuk maakt, werken bij een relatief kleine maar ook diverse organisatie voor (middel) grote klanten. Waarbij we als WIN gezamenlijk, maar daarmee ook individueel, kunnen putten uit een hele grote rugzak aan ervaringen op alle genoemde, maar zeker ook veel meer, aspecten van het PMO vakgebied. Op die manier kunnen we dat niet in 2 zinnen uit te leggen vak juist zo goed invullen!
Mocht je nu nog met vragen rondlopen of wekt het PMO vak je interesse en zou je meer willen weten over WIN en het werken bij WIN? Schroom niet contact op te nemen voor een (virtuele) kop koffie om nog eens wat verder kennis te maken!