IPM voor de projectbeheerser

DOEL VAN DE TRAINING
Tijdens deze training projectbeheersing krijg je inzicht in het IPM-model en de rol die je als projectbeheerser hierin hebt. Je maakt kennis met het IPM-gedachtegoed, de bijbehorende governance en wat hierin van jou wordt verwacht. Daarnaast laat onze trainer je kennismaken met verschillende methoden en tools, die essentieel zijn voor het vervullen van je rol. Net zo belangrijk: je ervaart hoe je de geleerde kennis en skills in de praktijk brengt.

Tijdens de opleiding dagen we jou uit, om in je rol van projectbeheerser continu over de grenzen heen te kijken van:
‣ jezelf,
‣ de onderlinge beheersprocessen,
‣ projectbeheersing naar de andere projectdisciplines
‣ en van het IPM team naar de projectomgeving.

Na afloop van de training heb je dan ook écht een integrale blik op projectbeheersing.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING?
De opleiding is bestemd voor professionals die aan de start staan van hun groei naar de functie van Manager Projectbeheersing of voor startende Managers Projectbeheersing. Daarnaast is de training ook uitstekend geschikt voor de adviseur projectbeheersing en de PMO professional die gaat werken in een projectbeheersingsomgeving. Ook als je werkzaam bent in een specialistische rol binnen een projectbeheersingsteam biedt deze training zeker meerwaarde.

GEWENSTE VOORKENNIS
Je haalt het meeste uit deze opleiding als je al in een integraal projectteam werkt. Hierdoor kun je het geleerde direct in je werkomgeving toepassen. Projectmatig werken is je niet vreemd. Daarnaast heb je kennis van en/of certificering van bijvoorbeeld Projectmatig werken of PRINCE2® Foundation.

INHOUD VAN DE TRAINING
In de training IPM voor de Projectbeheerser zijn theorie en praktijk met elkaar verweven. Vanaf dag één ga je aan de slag met een inspirerende casus. De casus heeft betrekking op het inrichten van de projectbeheersing binnen een project. Dit doe je op basis van het IPM-model. Uiteraard is het tijdens de trainingsdagen ook mogelijk om eigen casuïstiek te toetsen.

Deze driedaagse training bestaat uit de volgende onderdelen:

DAG 1: HET IPM-MODEL
Tijdens deze dag krijg je inzicht in de principes en rollen van het IPM-model. We beginnen de dag met een introductie van IPM en wat het werken in IPM-teams behelst. Vervolgens gaan we de rol, verantwoordelijkheid en verwachtingen van de projectbeheerser met elkaar verkennen. Ook de andere rollen in het IPM-team brengen we in kaart. Dit doen we met behulp van een casus.

Tijdens het uitvoeren van de casus doorlopen we de projectfasering en wordt de theorie vertaald naar de praktijk. We verkennen de projectomgeving en bepalen de benodigde projectinrichting. Daarnaast besteden we aandacht aan samenwerking binnen de projectomgeving.

DAG 2 & 3: (SAMEN)WERKEN ALS PROJECTBEHEERSER
We starten dag 2 met het interviewen van een Manager Projectbeheersing en/of een Projectmanager/Opdrachtgever. Deze professional mag je het hemd van het lijf vragen.

Vervolgens gaan we met de casus aan de slag: het inrichten van de projectbeheersing binnen het IPM-model. We onderzoeken de verschillende werkgebieden, die relevant zijn voor de projectbeheerser. Daarbij kijken we vooral naar het ‘waarom’ en ‘wat’, en minder naar het ‘hoe’.

We zoomen in op de werkgebieden Planning, Financiën, Risicomanagement en Rapporteren. De aandacht voor kwaliteit is geïntegreerd in alle oefeningen. Kwaliteit wordt daarnaast ook als werkgebied behandeld. Tijdens de oefeningen per werkgebied besteden we aandacht aan de volgende vragen:
‣ Wat moet ik paraat hebben in mijn rol als projectbeheerser? Welke vragen moet ik stellen en welke toets ik?
‣ Welke producten lever ik op, met welke volwassenheid?
‣ Welke methoden zijn er en wanneer pas ik deze toe?

Ook besteden we aandacht aan de bredere projectprocessen. Hierdoor krijg je inzicht in welke teamcontext en projectomgeving jij je begeeft. Daarbij kun je denken aan zaken als:
‣ Inrichten van het besluitvormingsproces en het leveren van de juiste input.
‣ Werken met scenario’s.
‣ Omgaan met verschillende verwachtingen en verschillende belangen door over grenzen heen te kijken.

RESULTAAT
Aan het einde van de opleiding heb je jouw kennis en vaardigheden binnen het vakgebied projectbeheersing geactualiseerd, verbreed én verdiept. Je bent in staat om de projectbeheersing met succes binnen het IPM-model in te richten en uit te voeren.

Je weet precies wat er van jou wordt verwacht, welke vragen je moet stellen en wat je nodig hebt van je omgeving om grip op projecten te houden. Je bent je bewust geworden van de impact van jouw rol en de perceptie hiervan door de andere rollen binnen het IPM-model. En je weet hoe je met de projectomgeving rekening kunt houden en erop kunt inspelen. Zó draag je structureel bij aan het succes van elk project!

Na afronding van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname.

PRIJS
De kosten voor deze driedaagse opleiding bedragen € 1.250,- (excl. BTW) per persoon. Het opleidingsmateriaal, lunch en versnaperingen zijn bij de prijs inbegrepen.

Referenties

Urenco

WIN helpt ons de PMO dienstverlening naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen.

AEGON

WIN heeft geholpen deze transitie vorm te geven...

Schiphol

Actuele en beschikbare projectdossiers zijn door WIN ontwikkeld, overzicht en heldere scope.

Vacatures

Project Management Ondersteuner

Solliciteer direct!

PMO Professional

Ben jij een ervaren PMO Professional?

Agile Officer

Lees meer...

Gezocht! Blogger/student online marketing

Leerzame stage!