Kanban of Scrum: wat is het verschil?
Scrum
Scrum werkt met sprints (een tijdspad waarin je een aantal taken uitvoert, meestal tussen de 2-4 weken). Binnen de sprint bepaal je een aantal taken vanuit de backlog (een lijst met taken die uitgevoerd moeten worden) die tijdens de sprint worden opgepakt. Tijdens een sprint worden er geen nieuwe taken vanuit de backlog opgepakt.
Na de sprint en de sprint review (een terugblik op de afgelopen sprint) bepaal je de nieuwe taken, die tijdens de volgende sprint worden opgepakt.
Elke ochtend begin je als team met een Daily Scrum (een teamoverleg van maximaal 15 minuten). Hierbij bepaal je wat er die dag gaat gebeuren en bespreek je de resultaten van de dag ervoor.
Kanban
Kanban heeft geen sprints; op elk moment kun je nieuwe taken van de backlog op het Kanban bord plaatsen. Binnen elke stap is er een WIP (Work in Progress)-limiet. Hierdoor kun je geen nieuwe taken doorschuiven, wanneer je binnen een proces het WIP-limiet hebt bereikt.
In tegenstelling tot bij Scrum is de Daily Stand-up (Daily Scrum) bij Kanban geen verplicht onderdeel.
Waarom zou je voor de Kanban methodiek kiezen?
Binnen Kanban ligt er het gevaar dat het WIP-limiet niet wordt gehandhaafd en dat de hele backlog op het Kanban bord komt te staan.
Door niet dagelijks een Daily Stand-up te houden, kan de communicatie binnen het team verminderen. Hierdoor kan de workflow stil komen te liggen, of minder effectief doorlopen. Aan de andere kant: door vast te houden aan een Daily Stand-up, lopen collega’s die niet altijd aanwezig kunnen zijn het risico dat zij zich vervreemden van het proces.
Als je de tekst hierboven leest zou je mogelijk geneigd zijn om voor de Scrum methodiek te kiezen. Toch is Scrum niet voor elke organisatie geschikt.
Kanban werkt optimaal in een organisatie die door een langere doorlooptijd en continue aanvoer van acties, niet met sprints kunnen werken. Ook wanneer er veel ad-hoc klussen zijn is een Kanban bord flexibeler. Want, in tegenstelling tot Scrum, kunnen er taken los van een sprint worden opgepakt.
De frequentie van het aantal stand-ups kan binnen het team worden bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld een dag kiezen, waarop de meeste collega’s aanwezig kunnen zijn. Daarnaast kun je met behulp van verschillende tools collega’s die niet aanwezig zijn toch erbij betrekken (zie ook tip 3 onder “Hoe kan ik morgen met een Kanban bord beginnen?”) .
Wanneer kies je voor Kanban?
- Er is geen duidelijk gedefinieerde scope.
- De uit te voeren taken zijn niet duidelijk.
- Bij experimentele projecten.
Hoe kan ik morgen met een Kanban bord beginnen?
Nu snap ik dat je gelijk met de Kanban methodiek wil gaan werken, maar hoe start je? Hieronder geef ik 5 tips om morgen te kunnen beginnen.
1. Zorg voor post-its
De eerste tip is ook het meest simpele: koop post-its.
Hoewel ik hierboven steeds over een bord spreek, kan je ook een muur gebruiken. Ga als volgt te werk:
- Creëer lijnen op het bord of de muur, om zo verschillende stappen (rijen) te creëren. Doe dit met washi-tape (niet met een marker, om ruzies te voorkomen.)
- Schrijf op de post-its de taken die gedaan moeten worden.
2. Krijg je collega's mee
Zorg ervoor dat je collega’s meegaan in de nieuwe methodiek.
In je eentje kun je geen veranderingen doorvoeren, maar er is wel één iemand nodig die de eerste stap zet. Wanneer collega’s het nut ervan inzien, zullen ze sneller hierin mee gaan. Het opzetten van een Kanban bord zonder draagkracht, is verspilde tijd.
3. Maak duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken, die binnen jouw team passen.
- Zorg dat de afspraken passen binnen het werkproces. Wanneer niet iedereen elke dag aanwezig is, heeft een Daily Stand-up weinig zin. In plaats daarvan zou je één dag in de week een Stand-up meeting kunnen houden. Wanneer iedereen aanwezig is bij het overleg, zullen mensen meer betrokken zijn bij het werkproces. Ga na welke tijdsduur het beste bij jullie past, maar maak het overleg nooit langer dan 15 minuten. Heb je toch meer tijd nodig, overweeg dan om twee dagen in de week een overleg van maximaal 15 minuten te houden.
Voor teams waarbij collega’s op andere locaties werken of niet altijd tegelijk aanwezig zijn, kan het gebruik van een tool zoals Trello uitkomst bieden.
- Spreek onderling af welke stappen (rijen) je binnen het bord maakt. En zorg dat de stappen binnen het bord duidelijk zijn.
4. Maak taken niet te groot
Maak de taken en hiermee de stappen niet te groot.
We zijn snel geneigd om taken en stappen te groot te maken. Hierdoor zullen briefjes niet snel naar een volgende stap (rij) op het bord gaan. Dit werkt niet alleen frustrerend; je krijgt ook geen duidelijk beeld van jullie workflow.
5. Durf te beginnen
En de laatste tip: wees niet bang om gewoon te beginnen.
Voorbeeld van een Kanban bord

Wil je dit blog met jouw netwerk delen? Graag zelfs! Kies je kanaal hieronder.