Tip: ga elke ochtend een kwartiertje ‘scrummen’ met het projectteam

Scrummen?

Maakt jouw projectteam sinds kort gebruik van een Agile aanpak voor het managen van projecten? Dan heb je vast en zeker al een keer gehoord van de term ‘Scrum’. Misschien staat er zelfs al een ‘Scrum board’ op jullie afdeling, klaar voor de eerste ‘sprint’. En voor je het weet gebruiken je collega’s woorden als ‘backlogs’, ‘tribes’, ‘squads’ en ‘retrospectives’. Allemaal nieuwe termen, die je nu waarschijnlijk nog vreemd in de oren klinken.

Daily Scrum

Nog zo’n term is ‘Daily Scrum’. Dit is een stand-up meeting; je staat dus met het hele team. Deze meeting vindt plaats naast het Scrum board en duurt maximaal een kwartier. Tijdens de Daily Scrum nemen jullie alle werkzaamheden en de planning van de dag door. Dit doe je iedere ochtend, op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip.

Maar wat doe je nu eigenlijk tijdens het kwartiertje scrummen? En hoe kunnen Agile project-/programmateams hiervan profiteren? Dat leggen we hieronder kort uit.

Wat doe je tijdens de stand-up meeting?

Een Daily Scrum is puur bedoeld, om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang van het project (de sprint). Je start de meeting dan ook met een vragenrondje. Iedereen uit jouw Agile team geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Wat heb ik gisteren bereikt?
  • Wat ga ik vandaag bereiken?
  • Zijn er issues? Welke obstakels verwacht ik?

Het doel van dit vragenrondje is om alle teamleden op één lijn te krijgen. En inzicht te krijgen in de voortgang van elk teamlid. Het is dus belangrijk dat je je richt tot de andere teamleden, wanneer je de vragen gaat beantwoorden. Zij kunnen vervolgens direct oplossingen aandragen voor jouw obstakels.

De voordelen van Daily Standup meetings

Zoals eerder aangegeven is de Daily Scrum een uitstekend middel, om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang. Het is een vast moment in de ochtend, waarbij het hele team samenkomt. Het doel van deze meetings is dat alle teamleden zo effectief mogelijk aan het project meewerken. Dáárom is een Daily Standup ook zo interessant voor jouw projectteam!

De belangrijkste voordelen van Daily Scrum meetings hebben we hier rechts voor je op een rij gezet.

  • Alle teamleden zitten op één lijn.
  • Iedereen is op de hoogte van de voortgang.
  • Belemmeringen, obstakels en risico’s komen direct in beeld.
  • Je draagt samen oplossingen aan voor actuele issues.
  • De communicatie binnen het team verloopt optimaal.
  • Als team breng je snelle besluitvorming op gang.
  • Je hoeft minder te vergaderen.

Het resultaat

Wat levert het jouw Agile team op? Meer teamfocus, een sterkere teamspirit en betere samenwerking. Als team werk je sneller, productiever en effectiever. En teamleden voelen zich meer betrokken bij het project. Dat alles draagt bij aan het succes van elk project!

Meer weten over Scrum?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Scrum in een Agile project- en/of programma-omgeving? Neem dan contact met ons op; wij vertellen je er graag meer over!

Volgende blog

Wat als er meerdere Agile teams gezamenlijk werken aan de oplevering? Dan is er behoefte aan coördinatie over de teams heen. In ons volgende blog lees je hoe je dit het beste aanpakt.

Delen? Graag! Kies je kanaal: