Training Teamontwikkeling

De opgaven waaraan we werken in projecten worden steeds uitdagender en complexer. Maar het blijft in de kern ‘mensenwerk’. Het functioneren van het team bepaalt in belangrijke mate of de beoogde resultaten worden bereikt. Wat als alles eens vanzelf ging? 

Ontdek hoe de training Teamontwikkeling je team helpt om te ontwikkelen naar een sterk team met vertrouwen als basis, commitment en focus op teamresultaat. 

In het kort

Doelgroep

Projectteams, programmateams, IPM teams en scrumteams, zowel bij overheid als bedrijven. 

Groepsgrootte

5 tot maximaal 12 

Data

In overleg

Locatie

Bij ons op kantoor in Utrecht of een andere locatie naar keuze  

Kosten

Vraag een offerte op maat aan via info@wijzijnwin.nl  of via het formulier onderaan deze pagina. 

Met de training Teamontwikkeling

 • Kom je met je team tot een betere teamperformance. Je wordt je bewust van de factoren die het presteren van jullie team beïnvloeden en werkt daar actief aan. 
 • Ervaar je een blijvend effect in je team. De kennis en ervaring die je opdoet neem je ook mee in nieuwe projecten. 
 • Gaat je team beter functioneren. Dat zorgt voor meer werkplezier en energie. 
 • Professionaliseert je organisatie zich verder in projectmatig werken door aandacht te besteden aan zowel de ‘hard skills’ als de ‘soft skills’.

 

Resultaat

Na de training Teamontwikkeling

 • Ken je het theoretisch kader, de piramide van Lencioni.

 • Kun je de eigenschappen van een zwak en een sterk team herkennen.
 • Heb je op interactieve wijze onderzocht hoe je eigen team functioneert.
 • Weet je op interactieve wijze onderzocht hoe je eigen team functioneert.
 • Heb je al een dag gebouwd aan een betere teamperformance!
 win academy integrale projectbeheersing training

Voor wie?

 • Projectteams en programmateams die hun performance verder willen verbeteren, daarvoor concrete handvatten zoeken en daar in een veilige omgeving aan willen werken; 

 • IPM teams die naast de invulling van de IPM-rollen en –verantwoordelijkheden ook aandacht willen geven aan teamperformance; 

 • Teams die regelmatig samenwerken aan een project en willen werken aan teamontwikkeling en het constructief inzetten van hun hard en soft skills. 

  Het theoretisch kader en de aangrijpingspunten voor verbeteringen zijn ook relevant voor HR managers (organisatie- en leerbehoefte)​, programmamanagers, portfoliomanagers, projectmanagers en opdrachtgevers (teamsturing)​. Indien gewenst kan hiervoor maatwerk geboden worden. 

  Programma

  Zo ziet de training eruit

  VOORBEREIDING

  De Teamwork Test geeft inzicht in de mate waarin je team zich al heeft ontwikkeld tot een ‘high performing team’ en waar nog punten voor verbetering zitten. We zetten de test online voor de deelnemers klaar. Je vult deze test één tot twee weken voor de trainingsdag individueel in op een moment dat jou uitkomt.  

  TRAININGSDAG

  Op de trainingsdag zelf kom je met je team bij elkaar op locatie. 

  KENNISMAKING

  We beginnen de dag met een kennismaking van je team met de WIN trainers. We bespreken de verwachtingen en afspraken om de training optimaal te laten verlopen. 

  THEORETISCH KADER

  Aan de hand van de piramide van Lencioni bespreken we de faal- en succesfactoren van teamontwikkeling en de achterliggende theorie uit de psychologie. Dit doen we op een interactieve manier zodat je meteen oefent met het vertalen van de theorie naar je eigen praktijk. 

  HOE ZIT DAT BIJ JULLIE?

  Met de uitkomsten van de online Teamwork Test en de kennis van het theoretisch kader onderzoeken we samen de faal- en succesfactoren van het team. We doen dit aan de hand van de praktijkvoorbeelden die jullie zelf inbrengen.  

  AANGRIJPINGSPUNTEN VOOR VERBETERING

  We sluiten de dag af met het identificeren van de punten waarop je team zich verder wil ontwikkelen. Aan het eind van de dag heb je de handvatten om zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van de samenwerking in je team en heb je daarin al een eerste belangrijke stap gemaakt tijdens de trainingsdag zelf.  

  WERKSESSIE (OPTIONEEL)

  Als je team er behoefte aan heeft, kan WIN met één of meerdere werksessies vervolgens helpen om de verbeteringen in te bedden in het team. Deze werksessies worden in overleg en op maat vormgegeven, zodat ze optimaal aansluiten op de werkpraktijk van het team.     

  Visie op teamontwikkeling

  De training is gebaseerd op het model van Patrick Lencioni (‘De vijf frustraties van teamwork’). Lencioni benoemt 5 factoren voor de ontwikkeling naar een high performing team:​ 

  • Focus op teamresultaten​
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Commitment tonen​
  • Constructieve conflicten aangaan
  • Vertrouwen hebben en geven​

   We belichten deze  factoren vanuit een gedegen theoretisch kader, bespreken samen het functioneren van jouw  team en bieden praktische handvatten voor verbeteringen waar jullie direct mee aan de slag kunnen.

    

   PMO Agile Projectbeheersing

   Onze trainers

   Richard Wezelenburg

   Manager Projectbeheersing, Consultant, Practice Lead, Trainer

   Marc van der Krogt

   Adviseur, Trainer, Coach, IPM

   Veelgestelde vragen

   Kan ik de training alleen met een team doen of ook individueel?

   De training is gericht op teams. We werken veel interactief, waardoor de trainingsdag al een stukje teamontwikkeling is. Het theoretisch kader kan wel in een workshop op individuele basis worden behandeld.  

   Hoe is de verhouding theorie-praktijk in de training?

   50-50%. Theorie wordt steeds afgewisseld met oefeningen, waardoor je de theorie meteen toepast en je team concrete inzichten krijgt.  

   Hoelang duurt de training?

   De training zelf duurt één hele dag. Voorafgaand aan de training doe je individueel de Teamwork Test. Deze zetten we online voor de deelnemers klaar en kun je invullen wanneer je wilt.

   Kan ik na afloop van de training het geleerde meteen gebruiken?

   Ja, de training is erop gericht om concrete handvatten voor het verbeteren van de teamperformance op te leveren. Indien gewenst kan WIN met één of meerdere werksessies het team vervolgens helpen om deze in te bedden in het team.  

   Kan WIN het team ook langer ondersteunen na de training? 

   Ja, aan het eind van de trainingsdag bespreken we of je team behoefte heeft aan verdere ondersteuning op de ontwikkelpunten. Indien gewenst kan WIN met één of meerdere werksessies het team vervolgens helpen om deze in te bedden in het team.  

   Is het nodig dat het team elkaar al goed kent/lang samenwerkt? 

   Nee, dat is niet nodig. De training Teamontwikkeling kan een mooie manier zijn om de start van een project extra te markeren en elkaar beter te leren kennen. Voor teams die al langer samenwerken kan het juist verfrissend zijn om met deze training even uit de routine van alledag te stappen en te kijken naar het functioneren van het team.  

   Wie geeft de training? 

   De training wordt gegeven door ervaren trainers van WIN. Zij hebben ervaring in het begeleiden van teams en weten daarnaast wat het is om in project- en programmateams te werken aan resultaat en wat daarbij komt kijken.

    

   Inschrijven

   Ben jij er klaar voor?

   Vul hiernaast het formulier in en we nemen contact met je op om je wensen te bespreken.

   1 Step 1
   Vraag een offerte aan
   reCaptcha v3
   keyboard_arrow_leftPrevious
   Nextkeyboard_arrow_right