WIN helpt TenneT bij het creëren van eigenaarschap

pmo projectbeheersing agile consultancy

Als manager in een dynamische projectomgeving kom je voor heel wat uitdagingen te staan in een snel veranderende wereld. Daarom is het essentieel dat je teams slim en efficiënt samenwerken om complexe projecten succesvol af te ronden.

Een onmisbare factor hiervoor is het stimuleren van eigenaarschap bij je medewerkers. Met eigenaarschap nemen medewerkers verantwoordelijkheid, is er ruimte voor ontwikkeling en wordt de samenwerking naar een hoger niveau getild.

Maar hoe creëer je een omgeving waarin je eigenaarschap onder medewerkers bevordert?

Dit is het vraagstuk waarmee Elske van der Laan, adviseur Change Management bij TenneT, zich mee bezighoudt.

“Ontwikkelingen zoals de energietransitie en het groeiend aantal projecten in Nederland vragen om een andere benadering. Het gaat niet alleen om harder werken, het bouwen van meer hoogspanningsstations en het binnenhalen van meer mensen; er moet ook slimmer worden gewerkt, met meer standaardisatie en een optimale samenwerking. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van gedragsverandering”, aldus Elske.

Tijdens haar samenwerking met Danique Jansen, consultant bij WIN, werd Elske gewezen op de maandelijkse LAB days van WIN Project & Change Performance. Hier krijgen klanten de kans om hun vraagstukken voor te leggen aan een team van experts, die vanuit diverse invalshoeken aan de slag gaan om tot een waardevol advies te komen en de ‘case te kraken’.

Elske zag hierin een kans om haar uitdaging rond het creëren van eigenaarschap en het beïnvloeden van gedrag aan te pakken. Onder leiding van Danique Jansen en Sanne Immerzeel werd op de LAB Day de case onder de loep genomen.

Samen met een groep professionals werden aan de hand van het ‘8 factoren van eigenaarschap’-model ideeën uitgewisseld over wat eigenaarschap betekent en hoe het gestimuleerd kan worden.

De verschillende invalshoeken leverden waardevol advies op waarmee Elske verder kon met haar aanpak. Na de LAB Day verscherpte ze het onderwerp naar ‘empowerment’. Haar doel is om medewerkers in staat te stellen hun kracht te behouden en optimaal te presteren, zelfs in tijden van verandering.

Om dit te bekrachtigen organiseerde Elske binnen TenneT diverse bijeenkomsten voor zowel leidinggevenden als medewerkers, waarin met presentaties en video’s het belang van eigenaarschap benadrukt werd.

Met een vleugje humor werden medewerkers gestimuleerd om actief betrokken te zijn en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. De sessies blijken zeer effectief te zijn. “Er is veel herkenning onder de deelnemers en stap voor stap worden ze begeleid naar meer bewustzijn en een groter gevoel van empowerment”. 

Het succes van Elske’s casus bij WIN Project & Change Performance  illustreert de kracht van de LAB days. Het is een mooie gelegenheid om stil te staan ​​bij uitdagingen van onze klanten en dieper in te gaan op specifieke vraagstukken.

“Het is inspirerend en leuk om samen met een groep betrokken en deskundige adviseurs in te zoomen op je vraagstuk. De Kraak de Case sessie daagde me uit, gaf me structuur en nieuwe inzichten op het gebied van eigenaarschap. Een aanrader voor iedereen die even een frisse blik en advies op zijn of haar vraagstuk wil krijgen.“

Of je nu worstelt met het creëren van eigenaarschap, het bevorderen van samenwerking of het aanpakken van andere complexe vraagstukken, de professionals van WIN staan klaar om je te helpen.

Heb jij een vraagstuk waar je graag een frisse kijk op wilt door een diverse groep van ervaren adviseurs? Dien dan jouw vraagstuk in voor de maandelijkse LAB Days via info@wijzijnwin.nl o.v.v. Kraak de Case en wie weet kraken we jouw case binnenkort!

Wil je de LABdays zelf komen ervaren? Iedere maand komen we met het WIN team samen op ons hoofdkantoor in Utrecht om kennis op te doen en met elkaar te delen.

Je bent welkom om aan te sluiten bij een van onze workshops of een kraak de case sessie, met aansluitend een heerlijke lunch.

LABday planning 2023:
07-07:   Obeya-component inzetten bij veranderorganisaties
25-08:   De rol van een adviseur
15-09:   Agile Projectbeheersing
13-10:   Kraak de case
10-11:   Effectief beïnvloeden

Zien we je snel bij een van onze LABdays? Stuur dan een mailtje naar Hayat Adnane op h.adnane@wijzijnwin.nl.

Geschreven door WIN Redactie

Recente berichten

Meer informatie?

Wil jij meer weten over dit onderwerp of heb je nog vragen? Neem contact op voor meer informatie.