Hoe pas je Agile toe in een hardware omgeving?

pmo projectbeheersing agile consultancy

Begin augustus nam ik deel aan de cursus Agile hardware ontwikkeling van Joe Justice. Joe heeft gewerkt met Bill Gates, het leiderschapsteam bij Amazon en werkte mee aan het Agile programma bij Tesla voor Elon Musk.

In deze cursus leerde ik dat in tegenstelling tot wat velen geloven, agile van enorme waarde kan zijn in een hardware omgeving.

Kan zijn? Inderdaad. Veel bedrijven laten deze grote kans onbenut liggen.

Door zijn ervaring en praktijkvoorbeelden uit zijn tijd bij #Tesla en #SpaceX te delen, liet Joe Justice zien hoe Agile technieken die veel binnen software worden toegepast, perfect toepasbaar zijn in een hardware omgeving.

Er zijn meerdere technieken die gebruikt worden, zoals de meer bekendere ‘pairing’ of ‘swarming’, maar in dit artikel zoom ik graag in op mob programming.

Wat is Mob programming?
Mob programming is een gezamenlijke aanpak van softwareontwikkeling waarbij een kleine groep ontwikkelaars in real time samenwerkt aan één taak. Mob programming kan effectiever zijn dan pair programming in situaties waarin ontwerp- en ontwikkeling beslissingen op hoog niveau moeten worden genomen. Met meer mensen die samenwerken, is het waarschijnlijker dat een groep verschillende en meer diverse ideeën voor het oplossen van een probleem produceert.

Agile toepassen in een hardware omgeving – doorbreek de silo’s
Zou het mogelijk zijn dit toe te passen in een hardware omgeving? Vooral binnen een hardware-omgeving (die net begint met agile werken), zul je vaak merken dat ingenieurs en andere teamleden het moeilijk hebben om elkaar fysiek te ‘vinden’. In de meeste hardware-gerichte werkomgevingen is het werk grotendeels opgesplitst, en werken mensen in gespecialiseerde ‘silo’s’. Bovendien heb je in de meeste gevallen ook te maken met externe partners met veel afhankelijkheden, wat het moeilijker maakt om als team of teams samen te komen.

Ondanks deze contextuele uitdagingen is het toepassen van Mob-programming op een hardwareomgeving gemakkelijker dan je zou verwachten en kan het verbazingwekkende voordelen opleveren, zowel wat betreft de output als de algemene kwaliteit van het werk.

Dit is hoe je het in je werkomgeving zou kunnen toepassen:

Begin met een team van ingenieurs bij elkaar te zetten bij een machine. Er zijn drie rollen te verdelen: Bestuurder, navigator en de aangewezen navigator.

Als team kun je ervoor kiezen een externe expert toe te voegen als dat voor de zaak wenselijk is.

Productiever door samenwerking en kennisdeling
Uiteindelijk wordt mob programming of engineering uitgevoerd om teams productiever te maken door samen te werken, te delen en te leren. Je zult erachter komen dat het vele voordelen oplevert, zoals:

  • het team produceert kwalitatief beter werk;
  • het team verbindt;
  • teamleden verbeteren hun interpersoonlijke vaardigheden;
  • teamleden leren van elkaar, en worden daardoor breder inzetbaar;
  • het team wordt cross-functioneel;
  • teamleden krijgen een verscheidenheid aan feedback.

Bij deze techniek is het belangrijk om te experimenteren. Begin met een uur per week en bouw het bij succes uit.

Rondetafelgesprek ‘Wat kan de maakindustrie leren van de wendbare software industrie?’
Wil je meer weten over wat agile voor jouw hardware bedrijf kan betekenen? Ik ontmoet je graag op 2 november bij de rondetafelgesprekken die WIN organiseert, exclusief voor directie en management in de maakindustrie.

Samen met 2 leidende Agile specialisten, Paul Takken en Joe Justice, nemen we je in deze interactieve sessie mee in de transformatie naar een wendbare en toekomstbestendige organisatie.

Bekijk hier alle informatie en meld je kosteloos aan.

Rondetafel sessie maakindustrie

Geschreven door Dennis Bignell

Recente berichten

De organisaties van morgen

"Wij zijn WIN. Wij bouwen aan de organisaties van morgen door samen te groeien." Met deze krachtige woorden eindigt ons cultuurmanifest. Maar wat betekent het eigenlijk om een organisatie van morgen te zijn? Voor WIN gaat het verder dan simpelweg ons werk uitvoeren;...

Lees meer

Meer informatie?

Wil jij meer weten over dit onderwerp of heb je nog vragen? Neem contact op voor meer informatie.